© Rootsville.eu

Eyal Vilner Big Band (US)
tiltle: Swingin' Uptown
music: Jazz
release date: june 14, 2024
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Eyal Vilner

© Rootsville 2024


Sinds de oprichting van de Eyal Vilner Big Band in 2008 heeft Vilner zich diep verdiept in de historische wortels tussen muziek en dans in de jazzgeschiedenis, geïllustreerd door zijn vele veelgeprezen opnames. Het nieuwste is het sprankelende Swingin’ Uptown, een bigband-viering van beweging en geluid uit Harlem en daarbuiten, die reikt naar de wortels en ideeën uit het verleden en deze gebruikt om iets nieuws en levendigs in het heden te laten groeien.

De titel van het album, Swingin’ Uptown, is een direct eerbetoon aan Uptown Harlem, waar deze dansen werden bedacht en gepopulariseerd. Het album bevat tien arrangementen van stukken die zich in de 20e eeuw hebben geleend voor dans, of die de opmerkelijke groove en feel hebben waardoor ze gemakkelijk geschikt zijn om te dansen. Daarnaast presenteert Swingin’ Uptown zes originele composities die doordrenkt zijn van de stijl en traditie van de meesters van groove en swing. Door het repertoire dat geliefd was bij muzikanten en dansers uit het verleden nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd nieuw repertoire aan het oeuvre toe te voegen, laat Vilner zien dat deze creatieve overlap niet alleen historisch belangrijk is, maar ook hedendaags floreert.

Als u plannen heeft voor dekking, laat het mij dan weten. Zoals gewoonlijk vindt u hieronder de inhoud van het album, samen met het persbericht. De DISCO-pagina bevat de volledige sololijst en personeel. De titel van het album, Swingin’ Uptown, is een direct eerbetoon aan Uptown Harlem, waar deze dansen werden bedacht en gepopulariseerd. “Harlem is waar het allemaal begon!” verkondigt Vilner. “We brengen hier hulde aan de geboorteplaats door ernaar te streven iets nieuws, origineels en eerlijks te creëren binnen de esthetiek van swingende jazzmuziek.” Om Vilners doel te bereiken bevat het album tien arrangementen van stukken die zich in de 20e eeuw voor dans hebben geleend, of die de opmerkelijke groove en feel hebben waardoor ze gemakkelijk geschikt zijn om te dansen. Daarnaast presenteert Swingin’ Uptown zes originele composities die doordrenkt zijn van de stijl en traditie van de meesters van groove en swing. Door het repertoire dat geliefd was bij muzikanten en dansers uit het verleden nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd nieuw repertoire aan het oeuvre toe te voegen, laat Vilner zien dat deze creatieve overlap niet alleen historisch belangrijk is, maar ook hedendaags floreert.

Het titelnummer van het album, ‘Swingin’ Uptown’, is een van Vilners originele werken en werd in opdracht uitgevoerd voor uitvoering tijdens de Internationale Lindy Hop Kampioenschappen, gehouden in de Alhambra Ballroom in Harlem. Het stuk is geschreven met dansers van het hoogste kaliber in gedachten, met vurige refreinen en steeds toenemende energie terwijl de band een reeks opwindende modulaties doorloopt om de concurrenten aan te sporen. Structureel bevat het stuk korte, vignetachtige solo's van een handjevol bandleden, waardoor een mozaïekeffect ontstaat dat samenkomt in een shout-sectie om het stuk op een opwindende manier te brengen. “I Want Coffee” is een ander origineel van de bandleider. Het stuk leunt aan bij de eeuwenoude muzikale traditie van call-and-response om op muzikale wijze de emotie weer te geven die door de titel wordt opgeroepen. Met knorrig klinkend koper in gesprek met het zachte riet, mondt het stuk uit in een kreet die wordt voortgebracht door de trombone, voordat er mogelijkheden ontstaan voor call-and-response die ook in de dans kunnen optreden.

Het conceptuele motief van dit nummer gaat verder met "Coffee Bean Stomp Jubilee". De tweede ode aan die prachtige cafeïnehoudende drank, dit nummer leunt aan op het erfgoed van New Orleans en zijn dreigend dansbare grooves. Vilner beschrijft het stuk als een waar feest en beschrijft het als “een uit meerdere secties bestaande vorm die begint met een groovy pianosolo, gevolgd door korte feature-solo’s voor de hoornspelers, alvorens te eindigen met een herneming van de melodie met een nieuwe swing-groove.” Het nummer "Bumpy Tour Bus" is precies geïnspireerd door wat de titel zegt: Vilner's tijd onderweg met zijn band voor de show SW!NG OUT. Vilners compositie ‘Lobby Call Blues’ sluit aan bij het rode draad dat veel van zijn originele werken delen: het leunen op geleefde ervaringen onderweg. Vilner betreurt op humoristische wijze de inspiratie van het nummer: “Onderweg is de meest vreselijke blues de lobby-call-blues. De scène van het nummer is behoorlijk komisch; een vroege ochtendbeltijd na een lange nachtelijke post-show, waar je misschien een uur slaapt, dan een paar minuten de tijd hebt om in te pakken en naar beneden te rennen om de tourbus naar de volgende stad te nemen. Het laatste origineel op het album en de conclusie van het album, getiteld ‘Afternoon at Smalls’, is een liefdevolle ode aan de iconische locatie in New York waarnaar het is vernoemd. Het stuk bevat programmatische elementen en scoort een scène van de club die de bandleider in gedachten heeft. Vilner legt uit: “Het begint met een aflopende figuur, alsof je de trap van de kelderclub afloopt. De scène onthult vervolgens een intiem kwintet met een fluit en een gedempte trompet die de melodie speelt. Het arrangement ontwikkelt zich tot een rijke saxsolo en een schreeuwkoor van de volledige band, voordat het begint met een selectie geïmproviseerde solo's.

De band op deze plaat - met al zijn onderscheidende persoonlijkheden en zorgvuldig gekozen muzikanten - was zelf een integraal onderdeel van de realisatie van deze muziek. Het ensemble bestaat uit een aantal van de beste rijzende sterren en jonge artiesten die snel opkomen in de New Yorkse jazzscene en heeft, grotendeels dankzij de eerder genoemde lange tijd samen op pad, hun eigen, unieke identiteit gecreëerd op de muziektent, in plaats van alleen maar een band te zijn. verzameling van individuen. De Eyal Vilner Big Band bestaat uit Eyal Vilner (a. sax, fl., cl., dirigeren, arrangeren), Julieta Eugenio (t. sax), Josh Lee (b. sax), John Lake (lead tp.), Brandon Lee (tp.), Ron Wilkins (tbn.), John Thomas (pn.), Ian Hutchinson (b.), Eran Fink (dr.), en zanger, Imani Rousselle (nummers 4, 6, 11, 13) .